Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

4η ΘΕΡΙΝΗ ΔΙΑΣΧΙΣΗ: ΛΙΤΟΧΩΡΟ - ΠΡΙΟΝΙΑ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΕΝΙΠΕΑ


Η διαδρομή αυτή είναι από τις ομορφότερες, σκιερότερες και σίγουρα η πιο υγρή από όλες του Ολύμπου! Προσφέρεται για όλες τις ηλικίες και είναι ιδανική για οικογενειακές εξορμήσεις και διανυκτερεύσεις με σχετική ασφάλεια. Το μονοπάτι ξεκινάει από το Λιτόχωρο (θέση "Μύλοι") σε υψόμετρο 300 μέτρων. Έχει μήκος 9 χλμ και ένας μέτριος περιηγητής θα φτάσει στα Πριόνια σε 5-6 ώρες.

Το νερό του ποταμού είναι πόσιμο σε όλα, σχεδόν, τα σημεία του και υδρεύει το Λιτόχωρο. Ένα σημείο όπου δεν πρέπει να το πιείτε είναι τα πρώτα 200 μέτρα μετά την ταβέρνα στα Πριόνια όπου είναι (και φαίνεται) θολό εξαιτίας των λυμάτων του μαγαζιού αυτού!

Εκεί στα Πριόνια, λίγο πιο πάνω από την ταβέρνα, είναι και οι πηγές του ποταμού, σε υψόμετρο 1000 μέτρων.

Οι κολυμπήθρες (βάθρες) κατά μήκος του είναι φυσικές πισίνες. Η θερμοκρασία του νερού είναι λίγο πάνω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου και το κολύμπι πρέπει να γίνεται με προσοχή και ποτέ από καρδιακούς!

Παραδόξως, η διαδρομή κατά μήκος του ποταμού (είτε στην άνοδο, είτε στην κάθοδο) ΔΕΝ είναι από τις δημοφιλέστερες του Ολύμπου. Οι περισσότεροι ορειβάτες προτιμούν να την παρακάμψουν και να ανέβουν μέχρι τα Πριόνια με το αυτοκίνητό τους και από κει να συνεχίσουν ορειβατικά μέχρι τις ψηλές κορφές.

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ











































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου